Fa uns dies vàrem parlar de diferents trams de la muralla romana de Barcelona que queden ocults i ens consta que molts us vàreu descarregar el mapa i vau anar a buscar els trams de muralla dins les botigues, els edificis, etc... Veient que teníeu ganes de més, ara anirem a per les posteriors, les d’època medieval moderna, que aquestes encara son més desconegudes...
Per saber on estan situades les muralles hem de conèixer primer la seva història i on estarien situades actualment, anem a pams!
La muralla medieval de Barcelonai les seves restes, i les d'ampliacions posteriors (descarregable en PDF, clica la imatge) |
Des del segle I aC, que és quan es funda la ciutat, fins el segle XI, ja a l’edat mitjana, la ciutat no va créixer més enllà de les seves antigues muralles. Això sí, a partir d’aleshores, la ciutat, ofegada, va començar a expandir-se més enllà dels seus murs fundant així el que s’anomenava “Viles Noves “. Hi havia la Vila Nova dels Arcs, que aprofitava els arcs de l’antic aqüeducte com a suport, la de Sant Pere o la del Mar, per exemple.
Tram de la muralla del Raval visible dins local a Nou de la Rambla |
De dalt a baix de la Riera de la Rambla va construir una muralla, i per la zona dels actuals carrers Fontanella i Trafalgar una altra. El darrer portal que es va fer en aquella època va ser el Portal Nou, on ara hi ha precisament el carrer del Portal Nou. Tot i que posteriorment es van fer molts altres portals, aquest va conservar aquest flamant nom. Amb el temps aquesta fortificació s’ampliarà fins la costa.
Amb el pas del temps però, va succeir el mateix que havia passat respecte les muralles romanes. La ciutat es va quedar petita, i entre els segles XIV i XV es va construir un nou cercle de muralles, Rambla enllà, fent néixer així el Raval. En aquells temps només hi havia uns quants centres religiosos i assistencials, i camps de conreu, però la idea va ser molt bona, ja que així Barcelona va tenir de què menjar quan va ser assetjada diverses vegades.
Amb l’arribada de l’edat moderna es va ampliar cap a llevant la muralla, s’hi van construir baluards i com ja sabem, part de la muralla va ser enderrocada per fer-hi la ciutadella. Això sí, l’any 1854 van ser enderrocades, amb tota un pla per expandir-se fins les antigues viles. Però què ens en queda? Aquí està la part curiosa:
Tram de la muralla de la Rambla al pàrquing de Pl. del Teatre |
Al final del Carrer Nou de la Rambla, trobem un local anomenat Bagdad que està dedicat a una cosa que no diré perquè aquesta pàgina és per a tots els públics. A dins podem trobar-hi un dels trams de la muralla del Raval.
Si entrem a l'ascensor que ens porta al metro i als ferrocarrils des del carrer Pelai tocant a la Rambla, pel forat de l'ascensor podrem trobar part de la base de l'antic Portal de Sant Sever.
A la plaça del Teatre també podem trobar a la rampa d’entrada i sortida del Pàrquing que hi ha, les restes del pany de muralla del Portal de Trentaclaus, de l’antiga muralla de la Rambla.
Un tram que es va trobar al 2007 i que ara es troba enterrat de nou és el del portal de Sant Daniel, un lloc
per on els borbònics van marxar corrents l’11 de Setembre de 1714 veient com els perseguien els defensors de la ciutat en un contraatac.
Un altre baluard que es pot veure a l’aire lliure i és just darrera dels edificis blancs que hi ha al costat de la parada de metro Barceloneta és el Baluard del Migdia. És sorprenent, però poca gent coneix les restes.
Part del "Baluard de la Reyna" de la Ciutadella al Centre Esportiu Municipal |
Ben a prop d’aqui, al Centre Esportiu Municipal si ens banyem a la piscina podem contemplar una part del “Baluard de la Reyna” de l’antiga Ciudadella Militar.
Per últim, la troballa més nova pel que fa muralles, tot just fa poques setmanes el servei d’arqueologia de Barcelona va donar a conèixer les restes de el Baluard de Sant Antoni, on també hi van trobar restes d’èpoques anteriors.
Segur que alguns pensàveu que no en quedaven de restes posteriors més enllà de les romanes, podeu fer una bona excursió! Us podeu descarregar el PDF del mapa d'aquesta entrada i imprimir-lo per a que us serveixi de guia. Ja em direu com us ha anat!
2 comentaris:
vaig veure el programa! interessantíssim! em baixaré el mapa moltes gràcies!
Dani, t'agafo el plànol dels portals per il·lustrar el meu apunt sobre portals i baluards.
http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2013/09/de-baluards-i-velodroms.html
Publica un comentari a l'entrada