8 de jul. 2014

Barcelona i l'Esperanto



Segell commemoratiu del V Congrés Internacional a BCN (KEA)
L’esperanto és una llengua auxiliar artificial que va se creada l’any 1887 per l’oculista de Bialistok, Ludvick Zamenhof.

Aquesta ciutat polonesa, prop de Rússia era multilingüe, però Zamenhof, que apreciava la diversitat lingüística, veia com en els diversos conflictes de la zona, els qui dominaven políticament el territori imposaven la seva llengua als altres. Davant aquest problema va trobar una sol•lució: Crear una llengua nova, flexible i fàcil d’aprendre, que servís com a segona llengua en pla d’igualtat en les comunicacions entre diferents grups lingüístics preservant alhora els diversos idiomes. Com era una llengua de ningú, era una llengua de tothom.

A principis del segle XX, l’expansió i l’èxit de l’Esperanto va ser aclaparador. Van començar a fer-se’n congressos internacionals. El 5è, l’any 1909 va caure a Barcelona, poc després de la Setmana Tràgica.

Celebració dels "floraj ludoj" jocs florals esperantistes al Palau de Belles Arts (KEA)
 Del 5 a l’11 de setembre de 1909 a Barcelona es va celebrar el congrés universal d’Esperanto. Abans de que arribessin milers d’esperantistes a Barcelona es va fer fins i tot un curs accelerat d’Esperanto a la Guàrdia Urbana. El congrés va ser prolífic pel que fa reaccions de la premsa.


Un cop arribats a Barcelona, tots els congressistes tenien un “llibre del congrés” o Kongreslibro, que era una mena de guia que explicava com arribar a Barcelona, demanant el bitllet en català des de Portbou i moltes dades i fotografies sobre la ciutat. També comptava amb mapa amb els principals atractius i activitats del congrés al centre de la ciutat Als qui els agradi anar a remenar postals antigues de Barcelona al mercat de Sant Antoni, algun dia hauran vist que n’hi ha moltíssimes subtitulades en un idioma estrany. Aquest idioma és ni més ni menys l’esperanto, perquè durant aquell temps s’en va fer una col•lecció molt extensa de cara al congrés: Aquí en podem veure unes quantes.

Un dels principals animadors va ser Pujulà i Vallès, que va ser també l’escriptor del diccionari Esperanto-Català i la seva “Gramàtica Rahonada”, En algunes fotos se’l veu amb Zamenhof.

Comiat de Zamenhof a Barcelona (KEA)
També un jove Joan Amades, el famós folklorista i autor del Costumari Català, que per aquells temps havia fet de l’esperanto la seva primera causa.

Amb l’arribada de la Ia Guerra Mundial, molts internacionalismes van entrar en crisi, i entre ells l’Esperanto. Amb el temps, aquesta llengua creada per un jueu va passar a ser considerada per Hitler com la llengua dels jueus per dominar el món. Als EEUU va ser considerada una llengua comunista i a l’URSS una llengua que els contrarevolucionaris empraven per passar informació al bloc enemic. Amb tot, les potències mai renunciaran a imposar la seva llengua com a arma de domini als altres pobles.

Encara però hi ha qui el parla. Dins el panorama internacional de l’Esperanto, Catalunya té una de les comunitats més actives. Si us interessa el tema podeu visitar esperanto.cat, el web de l’Associació Catalana d’Esperanto.

Si us interessa el tema de com va anar el Vè Congrés d'esperanto en detall, fa temps vaig dedicar-lu un post amb vídeo inclòs amb moltes imatges.

4 comentaris:

  1. Un sello extraordinario...me apasionan.
    salut

    ResponElimina
  2. Salutacions, el tema Esperanto també m'agrada molt.

    Hola DANI, també ha estat molt interessant la teva xerrada sobre la il · luminació a Barcelona, avui t'hem vist el meu fill i jo, que he arribat aviat i t'ha vist molt bé i maco.
    Una abraçada i moltes gràcies per tot, un petó a JANA, de la nostra part.

    ResponElimina
  3. Hola Dani,
    no coneixia aquesta col°laboració que fas a la tele però em sembla molt interessant!
    Intentaré seguir-la per internet ja que a la distància es complica una mica.
    Per cert, et faig una pregunta una mica extranya...fa temps es va editar un Astèrix en Esperanto, sabries on el puc trobar? on venen llibres en esperanto?
    Un Petó
    Ares
    Fuet-i-Mate

    ResponElimina
  4. Hola Ares, és una llàstima perquè al Connexió Barcelona han retallat els col·laboradors externs o sigui que de moment ja no m'hi trobaràs. Això sí, durant aquest estiu, cada dijous seré a Catalunya Ràdio. A la secció "a les ones" de la barra superior hi trobaràs més informació.

    Moltes gràcies!

    ResponElimina