29 d’abr. 2012

Josep Comas i Solà, el descobridor del planeta Barcelona, podria caure en l'oblit


Sovint quan faig rutes per Barcelona comento que els que hi vivim mai mirem cap amunt, hi ha gàrgoles, inscripcions i esgrafiats que només es poden veure si badem, com a nens petits i mirem cap amunt, amb el conseqüent perill d’acabar a l’hospital amb un trau. Si mirem amunt, de fet, no només podem trobar detalls històrics, sinó que, de vegades, entre la roba estesa dels carrers petits o rere els grans edificis dels nous barris, podem arribar a descobrir una cosa que encara no tots han descobert: Barcelona té cel... A les nits però, encara som menys els qui mirem amunt. Costa, perquè els fanals enlluernen, però exceptuant els resistents estels del cinturó d’Orió, i quatre companys més solitaris podríem arribar a constatar que Barcelona s’ha quedat sense estels. Però no sempre ha estat així, de fet fa relativament poc que no podem veure el cel estrellat a Barcelona. Fa temps, un home anomenat Josep Comas i Solà va passar moltes nits observant atent el firmament nocturn des de la seva “Villa Urania” entre el carrer de Saragossa i la Via Augusta.

Josep Comas i solà (AEP)
Josep Comas i Solà és ara un personatge massa oblidat per la majoria però durant un temps fou un dels científics internacionalment més reconeguts i un dels científics més importants que han tingut les terres catalanes. Nascut l’any 1868 fill d’un comerciant progressista adinerat, ja de ben petit va sentir especial debilitat pel tema galàctic. Amb només quinze anys va publicar el seu primer article en una revista astronòmica. Estudià física i química a la Universitat de Barcelona i durant la seva vida descobrí nombrosos asteroides i planetes, alguns dels quals des de casa seva, la “Villa Urània” del carrer Saragossa, o posteriorment des de l’Observatori Fabra, del qual en fou el primer director.

Durant moltes nits, aquest personatge feia milers de fotografies que després examinava curosament. Així arribà a descobrir 11 planetes i 2 cometes ni més ni menys... El primer cometa que va descobrir tenia la seva trajectòria entre Júpiter i el Sol, i encara és reconegut internacionalment amb el nom del seu descobridor “Comas i Solà”. De fet, potser no n’éreu conscients, però Barcelona, a part de tenir cel, també té una Barcelona al cel gràcies al nostre científic, ja que la nit del 3 de febrer de l’any 1921 va descobrir un petit planeta de 40 km de diàmetre al qual batejà amb el nom de la nostra ciutat. Al llarg de la seva carrera científica va arribar a escriure més de 1200 articles de divulgació científica a diferents diaris de Barcelona i diversos estudis sobre Júpiter, Saturn i Mart.

Tot i la seva condició d’home de la burgesia, mai li van caure els anells a l’hora d’apropar la ciència a les classes populars, i col•laborà amb diversos ateneus obrers impartint classes i conferències. En esclatar la guerra civil, a diferència de molts intel•lectuals de la burgesia catalana que varen passar-se a col•laborar amb el franquisme activament com ara Francesc Cambó, Josep Pla o Carles Sentís, Comas i Solà va romandre fidel a la República, arribant a tenir càrrecs importants, però com que els qui miren el cel solen ser homes de pau, sembla que la guerra civil va poder amb la seva salut i ens va deixar el 2 de desembre del 1937, estalviant-se veure com l’any següent, del cel barceloní on ell havia descobert planetes i asteroides hi plovien bombes de l’aviació italiana que destrossaven edificis, carrers i vides. Al seu testament però, cedí la seva estimada Villa Urània i tot el seu instrumental a la ciutat de Barcelona, a condició que casa seva es convertís en un observatori popular o un centre cultural o educatiu.

"... lega la casa-torre que consigna poseer en la calle de Zaragoza número veintinueve de esta ciudad al Ayuntamiento de la presente ciudad de Barcelona con destino a observatorio popular, grupo escolar o institución cultural que se juzgue conveniente, deseando que se conserven en la finca, diplomas, medallas, objetos artísticos y científicos y demás recuerdos del testador."

 L’Ajuntament de Barcelona però mai ha tingut gaire sensibilitat pel llegat d’aquest astrònom, de fet, el gran cronista barceloní Sempronio va escriure un article el 1983 on es queixava que el parvulari municipal que ocupava aleshores aquell espai, s’anomenava a seques “parvulario municipal” sense recordar a en Comas i Solà. Deia així:

Fixeu-vos que el nom de l'astrònom s'ha afegit a posteriori
 «Parvulario municipal», reza escuetamente el letrero de la puerta. Ni se les ha ocurrido denominar «Comas i Solà» ese centro docente. La sola remembranza del antiguo propietario de la villa (que la legó a la ciudad) es la lápida existente en la cerca trasera del jardín, recayente en la Vía Augusta.

L’any 1994 la Villa Urània va estar a punt de ser venuda a mans privades i l’Ajuntament va informar al Consell Escolar del centre ja que aquest s’hauria de traslladar, però finalment els pares van contactar amb la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, que va argumentar que s’incompliria la voluntat del donant de la finca i va demanar que aquesta fos requalificada com a equipament públic i inclosa en el catàleg d’edificis protegits.

Comas i Solà a l'observatori Fabra (La Vanguardia)
Ambdues demandes varen ser denegades. Més tard, l’any 1997 el consistori va tornar a posar “Villa Urania” en el punt de mira per tal de vendre-la.

L’any passat, l’Associació de Veïns del Farró també va veure com amb l’arribada del nou consistori, s’ignoraven tots els acords als quals s’havia arribat amb l’anterior govern municipal. Ara, però, gràcies a un avís del meu pare, m'he assabentat que ha aparegut a “Villa Urania” un enigmàtic cartell d’una empresa de “deconstrucció” a la reixa posterior.
No sé ben bé què vol dir això de “deconstrucció”, a mi em sona a cuina moderna, però en temes de patrimoni històric la veritat és que sona molt malament. Esperem que el que signifiqui aquest eufemisme no sigui destrucció i desaparició d’allò que un dels astrònoms catalans més importants de la història ens va regalar als barcelonins.

Seria molt injust que tenint avingudes i carrers dedicats a Espartero o el General Prim, que van bombardejar la ciutat, o places i estàtues dedicades a traficants d’esclaus com Antonio López i López, destruíssim el llegat d’un astrònom que va dur el nom de Barcelona a l’espai batejant un petit planeta amb el nom de la nostra ciutat. Ens han deixat sense estels, però no ens poden deixar sense la memòria de Josep Comas i Solà, l’home que mirava el cel estrellat i descobria cometes i planetes des de “Villa Urania”

40 comentaris:

  1. Es que és una darrera d'una altra! quina ràbia!

    ResponElimina
  2. http://mtvo-lasmentiras.blogspot.com.es/2011/07/jose-comas-i-sola-astronomo30-de.html



    No caurà en l'oblit, Dani, va ser una persona molt important per Barcelona.Muy bo el teu post, com sempre, moltes gràcies i una abraçada.

    ResponElimina
  3. I podem fer res els ciutadans per reclamar reconeixement? es una pena que caigués en l'oblit...

    ResponElimina
  4. Totalment d'acord, Dani.

    És una llàstima que s'oblidin de personas amb una vida plena de dedicació i que han deixat un llegat a la nostra ciutat.

    Com pot ser que hi hagi tanta insensibilitat...

    Gràcies, per la informació, desconeixia l'assumpte.

    ResponElimina
  5. Avui ja hi ha cartells avisant als veïns que les finques números 29 i 31 del carrer de Saragossa seran enderrocades el proper dilluns dia 7 d'abril 2012.
    Vist com l'Ajuntament de Barcelona respecta els llegats que rep, suposo que tampoc cal esperar cap sensibilitat pel jardí, amb una palmera magnífica.
    No hi ha manera d'evitar aquesta barbaritat?
    Glòria

    ResponElimina
  6. No sé quina manera hi ha d'evitar-ho, jo ho he descobert fa poc això de l'enderroc i m'ha agafat desprevingut, el que podem fer és entre tots enviar correus electrònics a associacions de veïns o gent que pugui tenir ma en aquests temes explicant l'assumpte... El temps ens va en contra...

    ResponElimina
  7. Màxima difusió!!! RT, RW per mail, publiqueu-ho, envieu-ho a periodistes que conegueu, etc. etc. és una cursa contrarellotge!

    ResponElimina
  8. L'enderroc està previst per dilluns 7 de MAIG. Jo he escrit a l'alcalde, a Patrimoni de la Generalitat, al Districte Municipal de Sarrià/San Gervasi (URBANISME > QUALIFICACIÓ, PLANEJAMENT URBANÍSTIC > FINCA AFECTADA
    http://w10.bcn.es/APPS/irsconsultesWeb/serveiAltaFitxa.do) i segueixo. Segons m'han informat al 010, per veure el projecte cal presentar una instància presencialment a l'Ajuntament de Barri (C/ Anglí, 31). Evidentment no hi ha temps. Si us plau si algú pot mobilitzar la premsa potser és l'únic recurs que queda.

    ResponElimina
  9. Van treure l'escola Bressol i han deixat abandonat l'edifici. Si l'enderroquen és una vergonya més. No està declarat patrimoni d'interès històric? No és una donació a la ciutat i com molt bé dius amb unes instruccions estrictes per al seu ús?

    ResponElimina
  10. La cosa està molt negra, no tenim temps, la única cosa que queda és fer ressò mediàtic perquè com a mínim la cosa no quedi impune. Aquí us deixo la Nota de Premsa. Envieu-li a tots els periodistes possibles, jo ja ho he enviat als meus contactes i a els grups municipals. https://docs.google.com/file/d/0B4d7q4kFzGFgbzg2RVFKVmJjSWc/edit

    ResponElimina
  11. Socialistes i convergents, tots són iguals d'insensibles davant el patrimoni històric o cultural de la ciutat. Laqüestió és fer totxo, hotels i botigues per a guiris. Foten fàstic.

    ResponElimina
  12. Si voleu més informació hi ha un article molt interessant de l'arquitecte Josep M. Vianova a: http://www.ub.edu/geocrit/mp-uran.htm

    ResponElimina
  13. S'ha de fer alguna cosa!!! no es pot permetre una altra desgràcia patrimonial!!!! què podem fer? tenim temps?, pq ganes i força ens en sobra!!!!!

    ResponElimina
  14. La meva aportació al meu bloc!!!!

    http://criticartt.blogspot.com.es/2012/05/no-ho-podem-permetre-villa-urania-de.html

    ResponElimina
  15. Por desgracia siempre andamos igual, esta ciudad no merece esta catastrófica gestión municipal. Lo peor es que no parece estar ligada a partidos políticos, cada día hay que lamentar que desaparezca el patrimonio. Eso sí, dentro de 20 años todo el mundo se lamentará y quedarán muy bien las fotografías en los libros.

    ResponElimina
  16. Lamentable. N'he fet difusió a Facebook i us he citat al meu bloc (http://jocsvexillum.blogspot.com.es/2012/05/villa-urania.html). Dubto que puguem aturar res, però com a mínim que se sàpiga.

    ResponElimina
  17. Hola, justament demà dijous 3 de maig se celebra el plenari de Sarrià- Sant Gervasi, a les 19.00 a la seu del districte (plaça Consell de la Vila). Aquí hi podríem exposar la nostra preocupació i petició.

    ResponElimina
  18. Gràcies per la informació, és indignant aquest assumpte, i a més, si s'arriba a enderrocar l'edificació i se li dóna un altre ús que no sigui els que va preveure el Sr. Comas i Solà, s'estarà incomplint la voluntat del donant i per tant es podria demanar judicialment la revocació de la donació. És un procés complex, a més implica enfrontar-se a una administració local potent, però serviria per posar en evidència -un cop més- la desmemòria interessada dels qui diuen estar al servei de l'interès comú.

    No fotem que el general Espartero té un carrer dedicat a Barcelona. :-(

    ResponElimina
  19. Moltes gràcies per la informació. Cada cop estic comprovant més que a la nostra classe política no els importa el nostre patrimoni. Una petita rectificació: Comas i Solà no va descobrir planetes, sinó asteroides http://www.astrogea.org/ipa/galeria/comas-sola/index.html

    ResponElimina
  20. Això del plenari em sembla interessant!Sabeu si s'hi pot anar presentant-se directament? Per cert, m'agradaria tenir algun contacte amb els veïns de l'associació de veïns del Farró. Algú me'l podria passar? Gràcies!

    ResponElimina
  21. Espartero té dedicat el "Carrer del Duc", abans "Carrer del Duc de la Victòria", és a dir, Espartero...

    ResponElimina
  22. ÚLTIMA HORA: M'informen que l'Ajuntament enderrocarà Villa Urania el dia 7 però que hi faran un Casal de Barri. No s'estaria incomplint el testament de Comas i Solà però no sé fins quin punt és necessari enderrocar l'edifici...

    ResponElimina
  23. Jo no vull equipaments que comportin la destrucció del patrimoni històric i paisatgístic. No crec que tinguin miraments amb el jardí ni amb la tanca, com ha passat en altres llocs (Vil·la Florida, per exemple). L'encant de la Vil·la Urània és el caràcter del conjunt.
    No es pot rehabilitar? La palmera se salvarà?

    ResponElimina
  24. Fa unes hores he estat davant la Villa Urania amb la gent de BTV. Hi havia tècnics de l'Ajuntament. La gent de BTV ha demanat permís al consistori per entrar-hi però els han dit que estava en mal estat i que no passessin per la seva seguretat. Els tèncics eren a dins, amb les portes obertes. L'edifici es veia en perfecte estat i els tèncics anaven sense casc i cap protecció. Fa poc temps allò era un parvulari. No han volgut que veiem que la casa està en perfecte estat i no ens han deixat passar. Feliç dia de la llibertat de premsa a tothom!

    ResponElimina
  25. Hola Glòria, no he publicat el teu darrer comentari perquè no puc publicar aquí el correu d'una tercera persona. Això si, ja he parlat amb la Joana i ja no és presidenta, he parlat amb el nou president i diu que com a associació estan d'acord amb l'enderroc pequè el que volen és un equipament i el tècnic els ha dit que l'edifici estava inservible i ho han donat per vàlid... Per tant, està molt però que molt magre... Jo avui aniré al ple del districte... Si algú s'hi apunta serà benvingut...

    ResponElimina
  26. És el que em temia. Si a l'AV tant li fa que tirin la vil·la la cosa està molt negra. Em preocupa molt que ni tan sols tinguin sensibilitat per fer respectar el jardí i acabi desolat. Ni la tanca... Si puc vindré a la reunió però estic treballant (bé, ara mateix no gaire) i surto més tard. No sé si arribaré a temps. Encara em queden alguns contactes, al menys que se sàpiga com està la situació.

    ResponElimina
  27. Doncs no sé què pensar, quina vergonya els veïns... o potser és que els de l'ajuntament els han ben ensarronat convencent-los que l'edifici era a punt de caure? Sembla mentida que una ciutat com Barcelona no sàpiga valorar el que té, com pot ser que no reconeguin el valor històric i sentimental de Villa Urania? és patètic, vergonyós, indignant que se'ls hagi d'anar al darrera! Sort al plenatri! Clàudia

    ResponElimina
  28. Dani,
    Sembla que el projecte va ser adjudicat a OIKOSVIA Arquitectura. Expedient de l'Adjudicació del Concurs de projectes del PMU, projecte i posterior direcció de la promoció d'habitatges, escola bressol i casal de barri al carrer Saragossa núm. 29, de Barcelona a: http://www.pmhb.cat/repdoc/62119-20100728162813.pdf
    OISKOSVIA té una pàgina web.

    ResponElimina
  29. El projecte és un monstre!
    http://www.oikosvia.com/Arquitectura/Concursos/saragossa/saragossa_cat.html

    ResponElimina
  30. Quina vergonya aquest menyspreí a la historia.
    Estic massa lluny Dani, sinó aniria amb tu.
    Una abraçada

    ResponElimina
  31. Està vist que un possible solar a la via augusta equival a molts milions d´euros per el "ajuntamiento" de barcelona,mani qui mani.Si han fet el que han fet a la sagrera, qué no faràn amb la memoria d´aquest pobre senyor.Portaràn corbata,peró no deixen de ser uns gossos.

    ResponElimina
  32. Hola Dani i tots els que esteu donant suport contra l'enderrocament de Vil·la Urània. Em dic Teresa Petit, sóc besnéta-neboda, descendent, d'en Comas i Solà. Moltes gràcies pel vostre suport. Estem consternats per la notícia que ens vam assabentar tot passant pel davant de l'edifici. Estem pensant d'escriure un carta, però el temps no juga a favor nostra. Què més podem fer?? Moltes gràcies

    ResponElimina
  33. Teresa Petit,
    Ens consta que hi ha altres Associacions de Veïns que s'oposen a l'enderrocament. Fins i tot sembla que hi ha un altre projecte de Casal de Barri molt aprop, que faria innecessaria la destrucció de la Vil·la Urània. Estem movent tots els fils que podem. A la Vanguardia digital està tenint molt ressó (l'article ja té 14500 visites i 123 comentaris).
    Una carta vostra, com a hereus, em sembla que ajudaria força.

    ResponElimina
  34. M'ha sobtat tant el diferent trancte que va rebre Comas en vida i en mort que al bloc he volgut fer un petit recull d'articles sobre ell!!!
    http://criticartt.blogspot.com.es/2012/05/paradoxes-de-la-vida-villa-urania-en.html

    ResponElimina
  35. Cada dia, el meu fill i jo passem per davant i, de vegades en parlem de què va fer el senyor Comas i de com és de bonica la casa. ¡És una aberració que es carreguin el nostre patrimoni! Estem indignats! Què podem fer d'aquí al dilluns?
    Sílvia

    ResponElimina
  36. Després de llegir la notícia aquí i a varis mitjans de comunicació, m'hi he aprotat avui dissabte 5 de maig a fer-hi unes quants fotos. Us en deixo l'enllaç!

    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.3490050364434.295466.1066712724&type=3&l=5623291a02

    ResponElimina
  37. Dilluns 7 de maig a partir de les 8 del matí hi haurà una concentració al C/Saragossa 29 (i també a Via Augusta) per aturar la demolició de a Vil·la Urània.

    ResponElimina
  38. VIl.la urània va ser espoliada durant el franquisme. Ho van robar tot, Dins no quedava res de res. Fins i tot s'han trobat peces de mobikliari i sobretot telescopis del senyor Comas i Solà als Encants. Fa uns anys (més de 30) van celebrar un Congrés Internacional d'Astronomia a Barcelona. El meu fill era alumne del Parvulari Platero ... després amb el nom canviat a Comas i Solà. Els astrònoms d'arreu del món van quedar decebuts del tot en veure que no hi havia res de res, ni tan sols, una taula, un telescopi, notes, llibres, aopunts, del gran Josep Comas i Solà. Insistíen en pujar al terrat. En aquesll temps no havíen encara construït una aula per els alumnes de 4 anys. Decepció. Res. Un terrat sense més. Vaig veure cares d'enfadats als astrònmos, els savis que van venir al congrés. Després de la guerra, els franquistes van robar,espoliar i destrossar tot el que van trobar dins la casa. Pel que sigui, no ho sé, van acomodar una escola bressol, un espai públic, perque el testament així ho volia. Un espai per la Ciutat. Creieu que els franquistes d'aleshores teníen cap intenció de convertir la casa en un museu ? ja havíen robat tot el que van trobar.
    És trist, fa ràbia, però en aquest cas, Vil.la urània no té cap interés. Si veritablement construeixen un espai, un centre cívic pel barri, sí que hauríem d'exigir una sala-museu a la memòria de Josep Comas i Solà i recollir el que es pugui, perque tothom sapigués aque des del terrat d'aquesta casa va descobrir planetes i va ser un savi de l'astronomía.
    Per cert, la palmera on anirà a parar ? I els dos lleons de l'escala on són ?

    ResponElimina
  39. La palmera serà "transplantada",que és com dir que se'n fara llenya o compost. El carrer Saragossa va de Mitre a la confluència de la Via Augusta amb Príncep d'Astúries. Aquesta palmera és l'unic arbre a la vista en tot el carrer. Fa 100 anys que hi és.

    ResponElimina
  40. En aquesta reivindicació, on dimonis són les universitats? Com pot ser que els departaments d'història, d'història de l'art o d'arquitectura, o d'astronomia no hi participin?, són sempre i a tothora al costat idels porcs que ens governen i ens han governat, amb intimitat, menjant cuques descaradament, agenollats i servils? ...Gossos, fills de mala mare. Ferran S.

    ResponElimina