Em plau comunicar-vos que pels dies 1,2 i 3 d'abril la gent del Centre d'Estudis del Baix Llobregat ha organitzat unes jornades sobre història dins les quals m'han confiat una ponència sobre Història Local i xarxes.
Estic especialment content de poder realitzar aquesta ponència perquè crec que experiències com Memòria de Sants, Històries Manresanes, Un Mataró no tan llunyà i Altres Barcelones sese anar més lluny, projectes sorgits fa anys d'un grup de companys de la UB, són la prova de l'eficàcia de les noves tecnologies en la difusió de la història local.
Els esdeveniments recents, en aquest aspecte ens donen la raó:
Ahir uns quants historiadors catalans varem viure una experiència molt engrescadora a twitter. Arran d'una proposta per fer una trobada conjunta es va crear el hashtag #historiadors20 (historiadors 2.0) i durant tot el dia aquesta xarxa social va veure néixer una autèntica revolució d'historiadors partidaris de l'us de les noves tecnologies i les xarxes socials en la recerca i la difusió.
Encara no sabem ben bé on anirà a parar tot això, però tots sentim la necessitat de reinventar la nostra professió i emprar la xarxa per a socialitzar els continguts de manera innovadora. Poca eficacia té el treball de recerca si les seves aportacions queden perdudes només en un article d'una revista tèncnica exclosa de préstec a les prestatgeries d'una biblioteca. No és normal que la majoria de llibres, revistes i programes de divulgació històrica no estiguin fets per historiadors. Alguna cosa es mou més enllà de la història críptica i endogàmica d'alguns departaments universitaris i espero que el que va començar amb una revolta d'#historiadors20 esdevingui alguna cosa de profit.
Per anar fent boca, de moment us adjunto el programa de les jornades d'aquest cap de setmana:
Divendres 1 d’abril de 2011
09.00 h. Recepció dels i les participants i lliurament de documentació
09.30 h. Acte inaugural
Metodologia i didàctica, història local i patrimoni
10.00 h. Ponència a càrrec de Joan Santacana (UB)
11.00 h. Pausa cafè
11.30 h. Comunicacions del primer àmbit
13.00 h. Torn de paraules
13.30 h. Dinar
Història local: passat present i futur al Baix Llobregat
16.00 h. Ponència a càrrec de Carles Santacana (UB)
17.00 h. Comunicacions del segon àmbit
18,30 h. Pausa
18.45 h. Comunicacions del segon àmbit
20.30 h. Torn de paraules
Dissabte 2 d’abril de 2011
Història local i xarxes
09.30 h Ponència a càrrec de Daniel Cortijo (www.altresbarcelones.com)
10.30 h. Comunicacions del tercer àmbit
11.30 h. Torn de paraules
12.00 h. Pausa cafè
12.30 h. Conclusions de les VI Jornades del Patrimoni del Baix Llobregat
12.45 h. Acte central d’homenatge a Jaume Codina
El patrimoni hidràulic del Baix Llobregat i l’Itinerari del’Aigua, a càrrec d’Enric Queralt i Josep Ferret (CUADLL), Sergi Sanchís (Fundació AGBAR), Carles Riba i Àngel Arroyes (CECBLL) Jaume Codina, un historiador al servei del Baix Llobregat i de Catalunya, a càrrec de Josep Fernández Trabal. Projecció de La memòria del fang.
2 comentaris:
Jaume Codina, quina gran persona...
Putada de sempre, dissabte al matí no puc venir, perquè treballo. Dani saps si aquestes ponències es faran en directe per la xarxa?
Publica un comentari a l'entrada