El diumenge 10 de novembre de 1839, entre les dotze i la una del migdia i davant d’una gran expectació el gravador Ramon Alabern i Casas -deixeble de l’inventor francès Louis Daguerre- ajudat dels operaris Mer, Monlau i Roure, va col•locar una càmera al terrat d’un edifici del Pla de Palau. Era un dia ennuvolat i ventós, però això no va impedir que Alabern captés la primera fotografia realitzada a Barcelona i a l’estat espanyol mitjançant la tècnica del daguerrotip. A la làmina preparada amb nitrat de plata i coure hi va quedar exposada la imatge de la Llotja i els porxos d’en Xifré. Després de la presa, la placa passà a ser positivada amb vapor de mercuri i fixada amb una solució de sal. La primera fotografia va ser rifada entre els convidats a l’esdeveniment, que van pagar els números a sis rals, però després ja no se’n va saber res més. Només n’ha quedat el gravat que va fer Antoni Roca de la fotografia.
Avui, una placa situada al mateix edifici des d’on es va realitzar el daguerreotip, recorda aquell gran esdeveniment:
Avui, una placa situada al mateix edifici des d’on es va realitzar el daguerreotip, recorda aquell gran esdeveniment:
“El dia 10 de novembre de l’any 1839, fou obtinguda en aquest lloc la primera fotografia realitzada Espanya.
L’Excel•lentissim Ajuntament de Barcelona i l’Agrupació Fotografica de Catalunya, testimonien amb aquesta placa l’homenatge de la nostra Ciutat a tots els pioners de la fotografia espanyola.
Barcelona, 14 de desembre de 1975”
La fotografia no es conserva, però l'equip amb que es va fer si... es troba a la Reial Acadèmia de Ciències de Barcelona.
ResponEliminaPer cert, la fotografia més antiga que es conserva de Barcelona és aquesta. És del 1848 i actualment es troba al Museu d'Art Modern de Barcelona.
ResponEliminaÉs curiós que haguéssin triat el mateix lloc no?
ResponEliminaDevia ser el lloc més famós del moment :-)
ResponEliminaCom molt bé diu Xcaballe la fotografia més antiga que es conserva es la de 1848, pero realment la foto está al revés. En realitat es la fotografía de l'altre façana de la Casa Xifré. Us convido a veure el meu blog. Tinc un post sobre el mateix tema que vaig possar, casualitats de la vida, el 27 d'agost.
ResponEliminaPer cert! Aquest post és una de les històries del llibre "Històries de la història de Barcelona" Aquest diumenge dia 12 seré signant al Parc de la Ciutadella en motiu de la Setmana del Llibre en Català. A veure si s'hi passa algú!
ResponElimina