Altres Barcelones

AltresBarcelones.com / Història de Barcelona, anècdotes i curiositats des del 2007

Potser una mica tard però per fi tenim presentació oficial del llibre Històries de la història de Barcelona.
L'acte se celebrarà dijous 6 de maig a les 19:00 a la Casa del Llibre (Passeig de Gràcia, 62). Per suposat hi esteu tots convidats. Si feu clic sobre la imatge podreu veure la tarja d'invitació en major ressolució. Sou lliures de descarregar-la reenviar-la i convidar a tothom qui vulgueu.
Els presentadors seran la Maria Roig i en Fernando Casal, antics professors de l'institut Joan Boscà responsables en bona part de la meva visió sobre la didàctica i difusió de la Història i les Ciències Socials.
També hi ha planejada una altra presentació a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, tot i que encara no hi ha data establerta. Quan la sàpiga us la comunicaré.

Us hi espero!

PD: Si teniu facebook podeu confirmar la vostra assistència aquí.



El divendres passat fou el dia de Sant Jordi. Tots considerem que aquest Sant és una figura molt arrelada a Catalunya i també a la nostra ciutat, però, en sabem el seu orígen? Qui era Sant Jordi?
Per tal de respondre aquesta pregunta, la setmana passada em va entrevistar a peu de carrer la Marta Ballesta del programa Connexió Barcelona de BTV.
Pel que fa els vídeos referents al llibre, els aniré penjant al post anterior per no atosigar-vos.
Per cert! Moltíssimes gràcies a tots aquells qui vau passar el divendres a que us firmés algun llibre. Pensava que em quedaria més sol que un mussol però finalment no vaig parar de firmar llibres i vaig tenir el plaer de conèixer-vos a molts de vosaltres en persona. Fins i tot vaig tenir el plaer de trobar-me amb altres companys blocaires barcelonins com en Xavier Caballé, en David Rodríguez, en Guillem Carbonell o l’Ugo de fotosdebarcelona.com. Va ser un dels dies més feliços de la meva vida! Moltíssimes gràcies!

Aquest dijous farà un més que va sortir al carrer el llibre Històries de la Història de Barcelona i la veritat és que la cosa ha superat en escreix les meves espectatives. Haurieu de veure el patatús que em va agafar l'altre dia quan vaig veure una noia al metro amb el meu llibre... És el cinquè llibre més venut de no ficció en català a la Casa del Llibre, al costat del d’en Punset! I el sisè més venut en català de l’Fnac! Havia arribat a estar ni més ni menys que el tercer, segurament gràcies a la frikicampanya promocional amb un Coco-Sant Jordi que li van fer a la Fnac el Triangle que no pas per mèrits pròpis. No tenia pèrdua...
Pel que fa aparicions als mitjans, he preferit anar-les actualitzant a l’anterior post per no donar-vos la tabarra.. Encara em falten algunes coses per penjar a causa de problemes tècnics però amb el temps el recull estarà complert.
Una de les pors més grans que tenia era no poder manternir el contacte amb els lectors “de paper”, però pel que veig aquí i sobretot al grup de Facebook, miraculosament molts dels lectors venen amb nosaltres a la xarxa.
Tot i això, el que de veritat em fa una barreja de por i il•lusió és el Sant Jordi. Serà el primer cop en la meva vida que estic a l’altra banda de les parades i tenint en compte que no sóc en Luís Zafón o en Buenafuente i segurament estaré més sol que un mussol, em faria molta il•lusió que alguns de vosaltres vinguéssiu a fer-me alguna visiteta quan sigui a les parades!
Per cert, a partir de les 16:00 seré amb els de COM Ràdio a la Virreina. Pot ser molt divertit perquè m’han dit que volen fer un programa especial amb novatos que com jo, fan el seu primer Sant Jordi.

Aquí us deixo l'horari definitiu que m’ha passat l’editorial:


Firmes de llibres:

11:00 - 12:00 Llibreria Bertrand Rambla Catalunya 37

12:00 - 13:00 llibreria Maite VIA AUGUSTA, 64 - 66

16:00 - 17:00 COM Ràdio Palau de la Virreina Rambla 99 (programa en directe)

17:00 - 18:00 Firex 21 Passeig de Gràcia/València

18:00 - 19:00 Catalònia Ronda Sant Pere, 3

19:00 - 20:00 Casa del Llibre Passeig de Gràcia 62

Ens veurem allà doncs?

PD: Si aconsegueixo entendre el telèfon nou abans del dia 23 també faré seguiment del Sant Jordi via Twitter!

12 d’abr. 2010

Coses d'estudiants

[···] Segons Amades, a principis del segle xviii, una de les malifetes més comunes dels estudiants era anar a robar taronges als horts de fora muralles que envoltaven la ciutat i acumular-les com a munició. Tot seguit es desplaçaven davant els Estudis i demanaven a tot aquell que passés per davant que saludés el seu sant patró. Els que s’hi negaven eren lapidats a cops de taronja.
Sembla ser que els va agafar fort per la violència tarongina i que aquesta fal•lera els va dur a organitzar cada dos per tres combats de projectils cítrics a la part alta de la Rambla. Això alterava fins a extrems insuportables el tragí quotidià de gents, vehicles i mercaderies que havien de circular per aquella zona d’accés a la ciutat fins al punt que el rector dels Estudis Generals decidí amonestar els culpables. Finalment, els amonestats van dirigir-se a la
casa del rector i van calar-hi foc.
Com veiem, si fa poc la gent ja s’alarmava amb els estudiants anti Bolonya, en aquests temps els universitaris eren molt més contundents encara.
[···]Durant el segle xix hi havia estudiants adinerats, però aquests no eren, ni molt menys, la majoria. En aquest aspecte, la vida dels antics universitaris i la dels actuals presenta algunes similituds.De la mateixa manera que en l’actualitat, alguns venien de pobles llunyans i havien de sobreviure com podien. Els qui
aconseguien feina acostumaven a fer-ho de barbers o bé de sabaters.
A aquests últims se’ls estigmatitzava dient-los que feien pudor de cola de sabater i eren molts els que es reien d’ells dient que la inhalació dels components volàtils afectava en alguns casos el rendiment en els seus estudis.
Els que no treballaven ni venien de bona família encara ho tenien més magre i alguns barcelonins, en veure passar els estudiants, els oferien escurar l’olla per fer-los passar la gana. [···] Aquest era un tema molt recurrent en els romanços i sainets de l’època.

Nota: Aquest article és una versió notablement escurçada per raons editorials d'un dels capítols del llibre Històries de la història de Barcelona. ©L'Arca ©Dani Cortijo. (No està permesa la seva reproducció) Podreu llegir la versió íntegra a Històries de la història de Barcelona

Feia temps que tenia ganes de començar a explicar-vos històries de la Vila de Gràcia i crec que una de les millors maneres és revelant-vos un secret. A la ciutat hi ha diversos refugis antiaeris de la guerra civil visitables: El 307 del Poble Sec i el de la Plaça del Diamant a Gràcia en són els més coneguts. Hi ha però també a Gràcia un altre refugi visitable i obert al públic, però en aquest cas no hem de trucar a cap telèfon per reservar hora ni hem de pagar. Simplement, hem de saber un truc:

Ens situem al pàrquing de la Plaça Revolució i hi accedim per l’entrada principal o la de vianants. Ens dirigim a la taquilla del vigilant i un cop allà, demanem per les claus del refugi.
Amb les claus a la mà, ara només caldrà trobar l’entrada d’accés.




Haurem de baixar fins la planta més baixa i un cop allà fixar-nos en la paret. Allà hi trobarem la boca d’un túnel tancat amb una porta de barres metàl•liques que es pot obrir amb la clau que ens ha donat el vigilant.
Abans d’endinsar-nos és altament recomanable obrir la llum. Si no saps on és, de vegades costa de trobar-la. L’interruptor està a tocar de la porta d’entrada a mà esquerra.




Mentre passem per un petit passadís podrem veure el refugi en perspectiva a través d’uns miralls que s’hi han instal•lat. A la banda esquerra ens topem directament amb una pedra on encara es poden veure les marques dels cops de pic.





A la banda dreta ens trobem amb un tram de passadís equipat amb una banqueta que la gent feia servir per seure mentre es refugiava. Aquests passadissos, en el seu moment eren molt més llargs, però amb la construcció del pàrquing es van destruir.



Al final del tot del passadís, trobarem una pintada a la paret on, al costat d’una nova obertura, hi posa “PROHIBIT-ENTRAR-SA...”. Tot i que de moment no he aconseguit parlar amb cap de les persones que van estudiar aquest refugi, és molt provable que les lletres “SA” forméssin part de la paraula “SANITAT”, ja que, si no fem cas a aquesta prohibició ja caducada després de la guerra, veurem que les dues petites estances que ens queden semblen una antiga infermeria. Això de “veurem”, de pas sigui dit, dependrà molt de si hem portat llanterna o ens podem anar fent la idea a base de fer anar el flash de la càmera, ja que la llum que il•luminava aquesta zona fa com a mínim un any que no funciona.


La primera de les estances encara conserva algunes parts d’enrajolat a les cantonades amb algunes prestatgeries.
A mà dreta podrem accedir a la segona estança. És una habitació quadrada amb una banqueta d’obra situada al voltant de l’espai i on hi havia una petita prestatgeria de tres pisos també d’obra. Si mirem al sostre, podrem veure per on passava l’antiga instal•lació elèctrica.
Això és ara tot el que queda de l’antic refugi de la Plaça Revolució. No és tan impressionant com el 307 del Poble Sec o el de la Plaça del Diamant, però és un petit racó per descobrir. Hi podeu anar sempre que es vulgueu, per seure una estona, sentir l’olor d’humitat i imaginar el terror de viure sota les bombes... Només cal entrar i demanar la clau per obrir una porta de barres metàl•liques que ens traslladarà durant un moment al passat...