Antigament, quan Barcelona encara era una ciutat emmurallada i s’hi havia de pagar un impost pels productes entrants, la gent anava a extramurs a consumir alguns d’aquests a millor preu.
El vi per exemple, sortia molt més barat, i pel mateix preu se’n podia beure el doble que dins la ciutat.
A les tardes, el bò i millor de cada casa anava a fer uns beures fora muralles.
Sovint les hores passaven i passaven entre promeses d’eterna amistat, càntics desafinats i rialles.
Quan els que anaven més tous es plantejaven tornar a casa, molts cops les portes del Portal de l’Àngel ja havien tancat feia temps.
En aquests casos molts d’ells decidien anar a dormir la mona a una creu que hi havia situada si fa no fa a l’actual encreuament del Passeig de Gràcia amb la Gran Via.
Als graons de la creu hi jeia “la crème de la crème” de les perles de Barcelona i massa sovint, el que havia començat amb càntics fraternals entre copes acabava convertint-se en un niu de crits, renecs i garrotades. Tant és així que l’indret va passar a ser conegut per “La Creu Tremenda”
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Els vells carrers de Barcelona no són només allò que ara veiem a simple vista. Si ens hi aturem una estona en silenci i parem atenció, encara es poden sentir els crits dels avalots, rialles de la canalla, l'olor d'espècies, els carros i cavalls, la sensació agra de la por, il·lusions i esperances, odis i amors, i llegendes i mites que encara volen per entre els carrerons estrets de Barcelones d'altres temps, d'Altres Barcelones... Les sentiu?...
distinció
Arxiu
Cerca dins el web
obra de Dani Cortijo està subjecta a una llicència de Reconeixement-No comercial-Sense obres derivades 2.5 Espanya de Creative Commons
2 comentaris:
Els bons costums, eh? :-D
Hola Dani!
El mateix et dic, m'agrada el teu blog! Molt interessant i útil per conèixer millor la capital.
Aviam si puc passar-hi sovint.
Vinga, salut!
Publica un comentari a l'entrada